Geen producten (0)

 

Informatie voor het bushcraftweekend (5e Editie).

Allereerst een disclaimer, alle informatie gegeven op het weekend en de activiteiten zijn geheel voor eigen risico. De inschrijving gaat open op 1 september a.s. U kunt uw aanmelding tot 1 oktober 2024 kosteloos annuleren, hierna is geen restitutie meer mogelijk ivm reserveringen en gemaakte kosten. Deelnemen kan vanaf 8 jaar (altijd onder begeleiding van ouders). Dagdelen boeken is niet mogelijk. U dient als deelnemer bij aankomst een betaalde toegangsticket (bevestigingsemail van betaling) te hebben, anders kunt u helaas niet deelnemen aan het bushcraftweekend. Tickets kunt u aanschaffen in de <Webshop> .

Onderaan de pagina vindt u het workshopschema (indien de workshops zijn bevestigd).

The Great Wilderness Adventure Weekend wordt gehouden van 11-13 oktober 2024 op het Beundersveld, op de Torendijk 21, 7554SX, te Hengelo. Aangezien de regels rond evenementen bij veel gemeenten en terreinen zijn aangescherpt, verzoek ik u bij deze het weekend gezellig en ordentelijk te laten verlopen.

We mogen hier samenkomen op dit prachtige terrein op landgoed Twickel met mooie uitgestrekte bossen.

U bent als bezoeker welkom op 11 oktober 2024 vanaf 16:00 uur. Workshopgevers en vrijwilligers zijn welkom vanaf 14:00 uur. Dit keer is er plek voor 150 deelnemers en 2 winkeltjes/standhouders, die u kunnen voorzien in uw reisplannen en/of uitrusting. Het weekend is zelfvoorzienend. Breng dus uw eigen uitrusting en eten mee. Soms kunt u aanschuiven bij een workshop waar gezamelijk wordt gegeten. Workshopgevers kunnen een extra bijdrage vragen voor gebruikte materialen en/of andere producten. Drugs en overmatig drankgebruik passen niet bij de beleving van dit weekend! 

Bij aankomst is het aanmelden verplicht, ook afmelden wanneer u het weekend weer verlaat. Parkeren kunt u vooraan de Torendijk zelf (zandweg). Let op: U mag alleen laden/lossen voor de slagboom op het parkeerterrein, na het lossen de auto wegzetten. Er zijn bolderkarretjes aanwezig (in de schuur). Rijden op het terrein is verboden, tenzij toestemming is verleent door de beheerderen/of organisator.

Op het terrein zijn vuurrschalen verplicht. Dit zijn de plekken waar u kunt koken. Koken bij uw eigen "kampplekje" kan alleen als het terrein niet last heeft van een verhoogd natuurbrandrisico, echter ook dan geldt niet op de directe grond. De terreinbeheerder wil geen schroeiplekken op de grond. Sprokkelen is niet toegestaan in verband met nieuwe aanplant. As- en brandhoutresten dient u netjes af te voeren (vuurrestenton bij hoofdgebouw). Stookhout (ongezaagd) is verkrijgbaar achter de verzamelplek, vooraan op het terrein.

Tijdens het verblijf dient u veilig om te gaan met scherpe gereedschappen zoals de bijl, zaag en/of mes. U dient ten alle tijde de veiligheidsaanwijzingen van de organisatie op te volgen, zo niet dan heeft de organisatie het recht u direct de toegang te ontzeggen.

Het terrein is voorzien van douches (koud) en toiletten, dus gelukkig geen dixies, houd deze bij gebruik aub schoon. Toiletpapier is aanwezig of verkrijgbaar bij het informatiepunt. Afwasgelegenheden c.q. spoelbakken zijn er ook. Gebruik het water zoals het hoort. Gebruik biologisch afbreekbare zeep. Honden zijn welkom mits ten alle tijden aangelijnd en uitwerpselen dienen direct te worden opgeruimd.

Hangmatmogelijkheden zijn in grote mate aanwezig. Gebruik wel treehuggers en het liefst aanvullend jutte om de bast te beschermen. Hier wordt op gecontroleerd. Verwijderen van struiken en groen is niet toegestaan om een hangmatplek te maken.

De workshops worden gegeven in tijdsblokken van 1,5 - 2 uur. Een workshop kan meerdere tijdsblokken bevatten. Naast de workshops is er een 2e hands verkoopgelegenheid (middenterrein) op de zaterdag. U kunt zich niet vooraf inschrijven voor workshops. De workshopgever geeft tijdens de introductie aan hoeveel mensen kunnen participeren en de eventuele moeilijkheidsgraad. Het verzamelpunt is de vuurkuil aan het begin van het terrein. Om 09:30 en om 13:30 hier verzamelen, bij een eventuele avondworkshop om 19:00.

Vrijdagavond zijn er geen workshops.
Zaterdag zijn er 3 blokken met workshops - Ochtend en middag en eventueel de avond.
Zondag is er 1 blok met workshops - Ochtend (het middagblok is vervallen aangezien dan veel mensen al naar huis gaan).

 

De inschrijving voor deze editie is open, na 01 oktober is restitutie niet meer mogelijk.


Kaarten zijn hier <webshop> verkrijgbaar.

Let op er wordt geen fysiek inschrijfbewijs verstuurd. U ontvangt een bevestigings-email met een unieke (bestel)code.

 

Volgend weekend staat gepland voor:   Nog niet bekend.

 

Workshops Editie 11-13 oktober 2024.

Let op het aanbod van workshops kan nog wijzigen gedurende de inschrijfperiode.

 

Workshopgevers kunnen zich aanmelden per email (zie contactformulier).
Bij kinderworkshops zijn tenminste 2 workshopgevers per workshop vereist!

 

Messen en scherpe gereedschappen volgens de wet - Henk-Jan.
Henk-Jan is een rechercheur bij de politie en gespecialieerd in de wapenwet. Wat wel en niet mag, daar bestaan nogal wat misvattingen over en is regelmatig voer voor menige discussies. Henk-Jan Kempers legt uit waar de nuance in de wet ligt. Zodat je de volgende keer met een gerust hart op pad kunt.

 

One Stick Fire - Dieter en Thomas.
Inmiddels een vaste workshop op het bushcraftweekend. Dieter Bijlsma en Thomas Vlainic geven weer de workshop One Stick Fire. Vanuit één stammetje een vuurtje maken, van de tondel tot aan de brandstof. Hierbij wordt het mes gebruikt om te batonneren. Neem dus een stevig mes (full tang) en firesteel mee.

 

Vissen met Martijn.
Martijn Dikken neem je mee naar een naastgelegen visvijver. Hier heb je de mogelijkheid het vissen onder de knie te krijgen. Er wordt een instructie gegeven en uitgelegd wat wel en niet werkt om je kostje via een haakje te vangen. Hierna ga je lekker zelf aan de slag om de theorie om te zetten in praktijk in de visvijver. Let op, beperkt aantal deelnemers mogelijk en er wordt een vergoeding gevraagd voor het aas.

 

Introductie Bushcraft, wat is nodig - Cees
Ben je een beginnend bushcrafter? Cees Schoutsen vertelt je wat je echt nodig hebt om goed aan de slag te gaan.
Wat is wel en niet essentiëel, is altijd de vraag. Dit bespaart je een hoop geld en je zit gelijk op het goede pad.
In deze workshop wordt ook wat materiaal voor de jonge bushcrafter weggegeven.

 

Spanzaag maken - Michiel.
Ruimte en gewicht besparen is altijd handig. Michiel van Bekkum leert je met deze workshop hoe dat kan. Met takken uit de natuur en wat touw maak je al snel een functionele zaag, die eerlijk gezegd veel efficiënter zaagt dan de meeste klapzagen. Dus wees slim en leer in deze workshop niet alleen hoe je een zaag moet maken. Neem een scherp mes, multitool, evt. klapzaag mee en je stoeltje.

 

EHBO uit de natuur - Monique.
Met Monique Sirigu ga je op pad om nuttuge kruiden te herkennen. Wie mee doet krijgt een kaart en een potje zalf waarbij je de kracht van de natuur ervaart. Er kunnen 15 mensen mee met de workshop. Als je wat verdet wilt in samenleven met de natuur dan is deze workshop een aanrader.

 

Vogeltaal - Roel en Anneke.
Wat verlellen vogels in hun omgeving? Roel en Anneke vertellen in deze workshop wat dieren in hun omgeving opmerken en wat je als mens daarvan kunt afleiden. Het bewustzijn van je omgeving om de natuur beter te begrijpen. Tenslotte ben je als bushcrafter dicht bij de natuur.
 
 

Wat doe je in je vuurkit - Peter
Dat vuur belangrijk is in de bushcraft/survival wereld is geen geheim. Maar wat stop je nu in een effectieve vuurkit? Peter Boiten legt essentiële onderdelen uit van de vuurkit en hoe deze zo goed mogelijk samen te stellen. Wat gaan we maken cq testen: Tondel rope, Char cloth, Fatwood, Wax watten, Pluis, Waterbestendige lucifers en eventuele andere tondel materialen. Neem zelf een doosje of tasje mee waar je alles in kunt verzamelen.  Tevens neem ook je firesteel mee om te testen. 

 

Werken met leer - Iris.
Iris Hijne brengt je de basis principes bij voor het werken met leer. Je gaat aan de slag met gereedschappen die het bewerken van leer gemakkelijk maken met wat tips en naaiwerk maak je al snel een simpel tasje of een messchede.
Iris legt uit hoe je dit al snel voor elkaar krijgt. Mogelijk wordt er een vergoeding gevraagd voor materiaal.

 

Vallen vlechten van natuurlijk materiaal - Dion.
Dion is een man die vlechten kan. Deze keer neemt Dion Wielens je mee op een workshop waarbij een val wordt gevlochten voor het vangen van krabben. Voor deze workshop wordt aardig wat materiaal gebruikt en deze keer een materiaalvergoeding gevraagd van 10 euro. Er is maximaal plek voor 10 personen. 

 

Jagen, Boogschieten, Bushcraft - Marco en Jelle.
Wij Jelle en Marco nemen je mee in deze romantische combinatie! En leren je schieten met handgemaakte handbogen en pijlen die je tijdens een bushcraft trip zou kunnen hebben gemaakt en kijken hoe "jacht" of FUN waardig deze zijn en de realiteit van schiettechnieken met deze bogen, maar ook tips en tricks.

Naast een heus schietparcours hebben we Jelle die met je op pad gaat om te leren speuren naar sporen van wild en verteld hij jullie meer over de jacht in het algemeen en wat daar al dan niet bij komt kijken van praktijk tot wetgeving. En hopelijk hebben jullie na deze workshop een beetje beeld van de realiteit in de romantiek en zijn jullie wat wijzer qua kennis en ervaring maar vooral lekker bezig geweest in wat Bushcraft zo leuk maakt. Wij kunnen aan 12 personen deze workshop geven en vragen een vrijwillige bijdrage voor evt ‘verloren hout.
 
Feathersticks maken - Ard.
Er worden verschillende technieken uitgelegd die je kunt uitproberen  en met begeleiding van Ard Snellen ga je van flinke spaanders naar fijne krullen, tijdens de workshop komen de tips en tricks aan bod. Er is plaats voor  6 personen (16+ jaar).  Je moet met `n mes om kunnen gaan, vergeet niet je eigen EHBO kit mee te nemen. Aan deze workshop zijn geen kosten verbonden.

 

Hangmat Setups - Arie Buitendijk.
Informatie volgt.

 

Messen in Bushcraft en Survival - Rudi.
Er is in de bushcraft en/of survival altijd interesse in messen. Wat is een ideaal mes, hoe hou ik deze scherp en krijg ik deze scherp? Rudi van Hemert neemt je mee in zijn ervaring in de wereld van messen. Neem een stoeltje mee.

 

Preventieve EHBO en Backpacking - Nannike 
Wanneer je op pad moet zijn er vele zaken al in de voorbereiding thuis te treffen, om juist geen EHBO nodig te hebben maar ook tijdens je tocht en zelfs erna. Klassieke en onverwachte praktijkvoorbeelden helpen je om beter inzicht te krijgen en de hele tocht voor iedereen leuk te houden Stel ook vragen, dan vinden we waarschijnlijk wel antwoorden tijdens de workshop.

 

Paracoordprojecten -  Stephan
Stephan Dasia is een echte handyman met paracoord. Deze workshop is ideaal om meer dan mooie sierlijke paracoordbandjes te maken. Heb je een vraag of een project, Stephan geeft raad. Want met paracoord kan zoveel meer en ga je lekker aan de slag. 

 

In de knoop - Uit de knoop - Frank.
Frank Nummerdor is een man die zijn knopen kan.  Bushcraft en surival kan eigenlijk niet zonder touwen en knopen. Frank kent zijn knopen tot op hoog niveau en leert al jarenlang deelnemers eenvoudige tot zeer hoogwaardige knopen. Dus ook al ken je een aantal knopen, verwonder je bij Frank over zijn knopenkunst. Aanrader!
 
 

Vuurtechnieken, de vuurboog - Georgi Milev 
Georgi Milev en assistent geeft weer een cursus vuurbogen. Dit is wel een uitdaging op zich. In deze workshop wordt vertelt hoe de vuurboogset het beste kunt samenstellen met uiteindelijk de ultieme proef. Dus daag je zelf uit in de workshop en laat niet alleen de spierballen rollen maar ook hersenen kraken. Want als het niet lukt komt logica kijken.

 

Leerbewerken - Willem.
Willem Rietveld neemt op u deze keer mee in de wereld van het werken met leer. In deze workshop is het de bedoeling dat u een deftige schede maakt voor mes of bijl. U gaat aan de slag met tuigleer en er is plaats voor 8 personen in deze workshop. Tijdens de workshop leert Willem u de fijne kneepjes en het gebruik van de gereedschappen in het werken met dit fantastische materiaal. Voor het materiaal wordt een vergoeding van 10 euro gevraagd.

 

Wandelstokken maken - Vincent.
Wandelstokken zijn een bijzonder handige ondersteuning in de bushcraft, outdoor en survival. Vincent van Dalen legt uit waar een wandelstok aan moet voldoen en hoe deze een beetje leuk aan te kleden. Zo krijg je een handige wandelstok die ook nog eens moreel ondersteund.

 

Pothangers maken - Rody
Handig zijn met je gereedshap is niet direct vereist, maar Rody Klop laat een aantal pothangers zien die handige zijn voor onderweg. Zelfs een aantal die mee kunnen in de rugzak voor de volgende kook-sessie. Na het bespreken van een aantal modellen ga je zelf aan de slag om één van deze modellen te maken. Dus daag jezelf uit en maak voor je potje eens een makkelijke hangoptie.

 

Tarp als tent - Rob
In deze workshop van Rob te Veldhuis leer je hoe je van een tarp of dekzeil een volledig afsluitbare tent kunt maken. Allereerst oefenen we een paar handige knopen. We nemen wat theorie door en ik demonstreer het principe met diverse tarpen. Vervolgens gaan jullie zelf tentjes bouwen met behulp van dekzeilen. Alle materialen zijn aanwezig. Maximaal 16 personen.

 

Firepiston maken - Tom.
Inmiddels een authoriteit op het gebied van de firepiston. Tom Lourens geeft weer een workshop DIY firepiston maken.
Met eenvoudige middelen leer je met Tom een firepiston maken. Je gaat naar huis met een werkende firepiston. Voor deze workshop zal een bijdrage worden gevraagd voor de gebruikte materialen. Kinderen graag onder begeleiding. Aanrader!
 

 

Nog niet bekend - Maykel Courtens
Informatie volgt later.

 

TIP: lees goed wat de workshopgever aangeeft mee te nemen naar de workshop. Meestal is een stoeltje of zitmatje nodig.
Niet alle workshops zijn doe-workshops, soms worden door de workshopgever het thema als ervaring gedeeld met een vraag-aangeef gesprek. Helaas kan soms een workshop alsnog uitvallen. Wij doen ons uiterste best dit te voorkomen, of een alternatief te bieden. Je kunt je niet op voorhand opgeven voor een workshop. Doorgaans is er voldoende plek. Regelmatig wordt bij groot enthousiasme een workshop nog een keer in een ander tijdsblok gegeven, echter dit is afhankelijk van de workshopgever. 

 

 

Wij maken gebruik van cookies om onze website te verbeteren, om het verkeer op de website te analyseren, om de website naar behoren te laten werken en voor de koppeling met social media. Door op Ja te klikken, geef je toestemming voor het plaatsen van alle cookies zoals omschreven in onze privacy- en cookieverklaring.