Geen producten (0)
Informatie voor het bushcraftweekend

Allereerst een disclaimer, alle informatie gegeven op het weekend en de activiteiten zijn geheel voor eigen risico. De inschrijving gaat open op 1 september a.s. U kunt uw aanmelding tot 15 september 2023 kosteloos annuleren, hierna is geen restitutie meer mogelijk ivm reserveringen en gemaakte kosten. Deelnemen kan vanaf 8 jaar (altijd onder begeleiding van ouders). Dagdelen boeken is niet mogelijk.

Onderaan de pagina vindt u het workshopschema (indien de workshops zijn bevestigd).

The Great Wilderness Adventure Weekend wordt gehouden van 06-08 oktober 2023 op het Beundersveld, op de Torendijk 21, 7554SX, te Hengelo. Aangezien na Covid19 de regels rond evenementen bij veel gemeenten en terreinen zijn aangescherpt, verzoek ik u bij deze het weekend gezellig en ordentelijk te laten verlopen.

We mogen hier samenkomen op dit prachtige terrein op landgoed Twickel met mooie uitgestrekte bossen.

U bent als bezoeker welkom op 06 oktober vanaf 16:00 uur. Workshopgevers en vrijwilligers zijn welkom vanaf 14:00 uur. Dit keer is er plek voor 150 bezoekers en 2 winkeltjes/standhouders, die u kunnen voorzien in uw reisplannen en/of uitrusting. Het weekend is zelfvoorzienend. Breng dus uw eigen uitrusting en eten mee. Soms kunt u aanschuiven bij een workshop waar gezamelijk wordt gegeten. Workshopgevers kunnen een extra bijdrage vragen voor gebruikte materialen en/of andere producten. Drugs en overmatig drankgebruik passen niet bij de beleving van dit weekend! 

Bij aankomst is het aanmelden verplicht, ook afmelden wanneer u het weekend weer verlaat. Parkeren kunt u vooraan de Torendijk zelf (zandweg). U mag alleen laden/lossen bij de slagboom na het parkeerterrein, na het lossen de auto wegzetten. Er zijn bolderkarretjes aanwezig (in de schuur). Rijden op het terrein is verboden, tenzij toestemming is verleent door de beheerderen/of organisator.

Op het terrein zijn vuurrschalen verplicht. Dit zijn de plekken waar u kunt koken. Koken bij uw eigen "kampplekje" kan alleen als het terrein niet last heeft van een verhoogd natuurbrandrisico, echter ook dan geldt niet op de directe grond. De terreinbeheerder wil geen schroeiplekken op de grond. Sprokkelen is niet toegestaan in verband met nieuwe aanplant.

Het terrein is voorzien van douches (koud) en toiletten, dus gelukkig geen dixies, houdt deze bij gebruik aub schoon. Toiletpapier is aanwezig. Afwasgelegenheden c.q. spoelbakken zijn er ook. Gebruik het water zoals het hoort. Gebruik biologisch afbreekbare zeep. Honden zijn welkom mits ten alle tijden aangelijnd en uitwerpselen dienen direct te worden opgeruimd.

Hangmatmogelijkheden zijn in grote mate aanwezig. Gebruik wel treehuggers en het liefst aanvullend jutte om de bast te beschermen. Hier wordt op gecontroleerd. Verwijderen van struiken en groen is niet toegestaan om een hangmatplek te maken.

De workshops worden gegeven in tijdsblokken van 1,5 - 2 uur. Een workshop kan meerdere tijdsblokken bevatten. Naast de workshops is er een 2e hands verkoopgelegenheid (middenterrein) op de zaterdag. U kunt zich niet vooraf inschrijven voor workshops. De workshopgever geeft tijdens de introductie aan hoeveel mensen kunnen participeren en de eventuele moeilijkheidsgraad. Het verzamelpunt is de vuurkuil aan het begin van het terrein. Om 09:30 en om 13:30 hier verzamelen, bij een eventuele avondworkshop om 19:00.

 

Op dit moment zijn er nog voldoende plaatsen vrij voor deelnemers.

 

De workshops deze editie:

 

Mesveiligheid en snijtechnieken  - Rody.
Veilgwerken met een vast mes is een basis-onderdeel voor iedere bushcrafter of survivalist. Rody Klop gaat in op de juiste houding, waar je op moet letten, welke grepen handig zijn en vooral ook wat je niet moet doen. Om de snijtechnieken te oefenen maken we een verkorte versie van de try-stick. Meenemen een stoeltje, ehbo-kit en een scherp vast mes. Een stok van vers groen hout, iets dikker dan de duim. Geen eik of beuk.
 
Waterfilter maken - Bieschcraft.
Ron en Tjerk leggen uit hoe een waterfilter te maken met een PET fles en een driepoot. Hierbij worden natuurlijke- en eventuele uitrustingsmaterialen gebruikt om te filteren. Na het filteren wordt het water gekookt. Dus hier komen een aantal elementen en skills samen. Neem je eigen mes, firesteel en eventuele bijl mee.
 
Broodbakken in de skillet - Bieschcraft.
Denk je aan Bieschcraft dan denk je aan vuur, potten en pannen. Hier kun je terecht voor een smulavontuur. Met eenvoudige middelen toch een smaakvol brood op tafel krijgen, dan ben je bij Ron aan het goede adres. In deze workshop leer je broodbakken in de skillet, wat met wat tips altijd weer verrassend goed lukt.
 
One Stick Fire - Dieter en Thomas.
Inmiddels een vaste workshop op het bushcraftweekend. Dieter Bijlsma en Thomas Vlainic geven weer de workshop One Stick Fire. Vanuit één stammetje een vuurtje maken, van de tondel tot aan de brandstof. Hierbij wordt het mes gebruikt om te batonneren. Neem dus een stevig mes (full tang) en firesteel mee.
 
Messen in Bushcraft en Survival - Rudi.
Er is in de bushcraft en/of survival altijd interesse in messen. Wat is een ideaal mes, hoe hou ik deze scherp en krijg ik deze scherp? Rudi van Hemert neemt je mee als ervaren messenmaker in de wereld van messen en vertelt je van de hoed en de rand. Neem een stoeltje mee.
 
Werken met Boombast - Willem.
Deze keer geeft Willem Rietveld de workshop werken met boombast. Willem is zeer creatief in de wereld van bushcraft en heeft altijd een display met zijn projecten. Alleen deze expositie is al een bezoek waard, denk aan touw maken, manden vlechten, leer bewerken, vishuiden looien, hout snijden, kolrosing, nalbinding, coiling, kortom zeer inspirerend. Deze keer komt het werken met boombast als thema in zijn workshop. Neem een stoel, scherp mes en een schaar mee.
 
Projecten met hout - Georgi, Laszlo en Mindaugas.
Georgi Milev en assistenten zijn bedreven in verschillende onderwerpen. Deze keer geven zij, het maken van houten gereedschappen zoals een hamer en andere voorwerpen. Neem een scherp mes, zaagje, stoel en eventueel bijltje mee.
 
Lederen Belt Pouch maken - Dennis.
Dennis Hoogenboom neemt je mee in de wereld van leerprojecten en dan met name de belt-pouch. In deze workshop leer je een eenvoudige belt-pouch te maken die je hierna direct kan gebruiken aan de riem in je bushcraft avonturen. Voor het materiaal wordt een vergoeding gevraagd. Snijmateriaal is aanwezig.
 
Tarptentje maken - Arie.
Lekker onder je tarp krijgt een andere betekenis met veel wind. Arie Buitendijk leert je met een tarp een tentje te maken wat meer bescherming biedt. Dit is altijd een goede skill for in the pocket. Met een 3x3m tarp kom je zeker tot een leuk tentje met voldoende ruimte. Arie vertelt hoe en leert je de origamie der tarpen.
 
3D Boogschieten - Arie.
Arie Buitendijk brengt u de eerste stappen van intuïtief boogschieten bij. Boogschieten zonder vizier op 3D doelen. De workshop is voor niet volwassenen alleen onder toezicht van ouders. Voor deze workshop wordt een gebied afgeschermd en wordt er volgens veiligheidsregels geschoten. Mocht u zelf een (linkshandige) boog (die heb ik zelf niet bij me) bezitten dan kunt u deze meenemen. Met elke eigen boog en pijlen kan op deze workshop ook geschoten worden maar niet door meer schutters dan de veiligheid toelaat.
 
In de knoop - Uit de knoop - Frank.
Frank Nummerdor is een man die zijn knopen kan.  Bushcraft en surival kan eigenlijk niet zonder touwen en knopen. Frank kent zijn knopen tot op hoog niveau en leert al jarenlang deelnemers eenvoudige tot zeer hoogwaardige knopen. Dus ook al ken je een aantal knopen, verwonder je bij Frank over zijn knopenkunst. Aanrader!
 
(Afgelast) Wandelstokken maken - Vincent.
Deze workshop gaat helaas niet door. Ook Vincent van Dalen is weer van de partij. Ook deze keer geeft Vincent weer het maken van wandelstokken.
Wandelstokken zijn naast ondersteuning tijdens het wandelen ook multi-functioneel. Dus maak met Vincent een mooie wandelstok en maak je avontuur een stuk aangenamer. Neem een scherp mes, stoel en klapzaag mee.
 
Vogeltaal - Roel en Anneke.
Wat verlellen vogels in hun omgeving? Roel en Anneke vertellen in deze workshop wat dieren in hun omgeving opmerken en wat je als mens daarvan kunt afleiden. Het bewustzijn van je omgeving om de natuur beter te begrijpen. Tenslotte ben je als bushcrafter dicht bij de natuur.
 
Touw maken van lindenbast - Roel en Anneke.
Met lindenbast kun je een bijzonder sterk touw maken. Roel en Anneke vertellen meer over de techniek om de bast te verwerken tot een bruikbaar touw. Handig niet alleen om iets vast te maken maar ook om bijvoorbeeld te verwerken tot een draagtas.
 
Vlechten van een Eiermand - Dion.
Dion Wielens neemt u mee in de vlechtkunst met riet of wilgentenen. In deze workshop kun je een eiermandje vlechten van wilgentenen waar een eierdoos in past van 10 stuks. Neem een eigen eierdoos mee! Aantal deelnemers: 15 personen jong of oud, onder de 6 jaar graag met een ouder als begeleider.
 
Firepiston maken - Tom.
Inmiddels een authoriteit op het gebied van de firepiston. Tom Lourens geeft weer een workshop DIY firepiston maken.
Met eenvoudige middelen leer je met Tom een firepiston maken. Je gaat naar huis met een werkende firepiston. Voor deze workshop zal een bijdrage worden gevraagd voor de gebruikte materialen. Kinderen graag onder begeleiding. Aanrader!
 
Kaart en kompas - Ivan.
GPS plat en wat nu?  Kaart lezen met een kompas is nog steeds actueel. Ivan Oonk neemt u mee in de basis van kaart en kompas en hierna een route om de workshop in de praktijk te brengen. Dus u raakt hierna nooit meer de weg kwijt. Wederom een handige skill voor uw avonturen in de wildernis.
 
Kolrossing - Anton (De Vuurboog).
Anton van den Heuvel komt deze keer met een workshop kolrossing. Kolrossing is de bushcraftspullen versieren met mooie tekeningen welke gegraveerd worden met diverse gereedschappen. Hierna wordt de versiering verduidelijkt met kooltjes.
Kortom ben je aan wat up-smuk toe aan je kuksa, Anton vertelt hoe.
 
Vilten - Miriam en Angele (kinderworkshop).
Miriam Bom-Eeken en Angele Hulshof gaan lekker aan de knutsel met de (grote en kleine) kinderen. Ze gaan leren vilten en met dit materiaal buideltjes maken met behulp van stenen. Succes gegarandeerd. 
 
Nachtelijk Oriënteren - Marieke.
Als het ‘s avonds donker wordt en een beetje helder is, gaan we kijken hoe de sterren en planeten aan de nachtelijke hemel bewegen. Dat kunnen we gebruiken om ons te oriënteren. Ook zullen we stilstaan bij wat sterrenbeelden en de mythologische verhalen. Als je een verrekijker hebt, neem hem vooral mee. Marieke van den Bosch neemt je mee. (zaterdagavond)

 

De weerwolven van Wakkerdam (kinderworkshop) - Maykel
De workshop is bedoeld om de kinderen vanaf 8 jaar jonger mag ook maar dan met begeleiding van een ouder het spel Weerwolven van wakkerdam te leren en spoelen een leuk spel te leren dat om een kampvuur gespeeld wordt. S’ middags gaan we het spel leren spelen met een hele ruime uitleg van hoe en wat kaartuitleg enzovoorts  S’avonds als het donker is , wordt het spel voor het echie gespeeld op een donkere locatie, met kampvuur al midden van het spel. De workshop wordt gegeven door 2 begeleiders onder leiding van Maykel Courtens.

Lederen bijlhoes maken - Herman.
Voor mensen die eens aan de slag willen met eenvoudige leder-projecten komt Herman Tobé zijn workshop bijlhoes maken geven. Dit is echt voor de beginner. Dus had je nog geen schede voor je bijl, Herman helpt je op weg.

 

 

TIP: lees goed wat de workshopgever aangeeft mee te nemen naar de workshop. Meestal is een stoeltje of zitmatje nodig.
Niet alle workshops zijn doe-workshops, soms worden door de workshopgever het thema als ervaring gedeeld met een vraag-aangeef gesprek. Helaas kan soms een workshop alsnog uitvallen. Wij doen ons uiterste best dit te voorkomen, of een alternatief te bieden. Je kunt je niet op voorhand opgeven voor een workshop. Doorgaans is er voldoende plek. Regelmatig wordt bij groot enthousiasme een workshop nog een keer in een ander tijdsblok gegeven, echter dit is afhankelijk van de workshopgever. 

 

(aanbod kan wijzigen tot 25 september)

 

Voorlopig workshopschema:

Nog geen schema bekend.

 

 

Winkels op deze editie zijn:

 

Kees van de Wiel - SurvivalGear.

 

 

Wij maken gebruik van cookies om onze website te verbeteren, om het verkeer op de website te analyseren, om de website naar behoren te laten werken en voor de koppeling met social media. Door op Ja te klikken, geef je toestemming voor het plaatsen van alle cookies zoals omschreven in onze privacy- en cookieverklaring.