Geen producten (0)
Informatie voor het bushcraftweekend (5e Editie).

Allereerst een disclaimer, alle informatie gegeven op het weekend en de activiteiten zijn geheel voor eigen risico. De inschrijving gaat open op 1 september a.s. U kunt uw aanmelding tot 1 oktober 2024 kosteloos annuleren, hierna is geen restitutie meer mogelijk ivm reserveringen en gemaakte kosten. Deelnemen kan vanaf 8 jaar (altijd onder begeleiding van ouders). Dagdelen boeken is niet mogelijk. U dient als deelnemer bij aankomst een betaalde toegangsticket (bevestigingsemail van betaling) te hebben, anders kunt u helaas niet deelnemen aan het bushcraftweekend. Tickets kunt u aanschaffen in de <Webshop> .

Onderaan de pagina vindt u het workshopschema (indien de workshops zijn bevestigd).

The Great Wilderness Adventure Weekend wordt gehouden van 11-13 oktober 2024 op het Beundersveld, op de Torendijk 21, 7554SX, te Hengelo. Aangezien de regels rond evenementen bij veel gemeenten en terreinen zijn aangescherpt, verzoek ik u bij deze het weekend gezellig en ordentelijk te laten verlopen.

We mogen hier samenkomen op dit prachtige terrein op landgoed Twickel met mooie uitgestrekte bossen.

U bent als bezoeker welkom op 05 april 2024 vanaf 16:00 uur. Workshopgevers en vrijwilligers zijn welkom vanaf 14:00 uur. Dit keer is er plek voor 150 deelnemers en 2 winkeltjes/standhouders, die u kunnen voorzien in uw reisplannen en/of uitrusting. Het weekend is zelfvoorzienend. Breng dus uw eigen uitrusting en eten mee. Soms kunt u aanschuiven bij een workshop waar gezamelijk wordt gegeten. Workshopgevers kunnen een extra bijdrage vragen voor gebruikte materialen en/of andere producten. Drugs en overmatig drankgebruik passen niet bij de beleving van dit weekend! 

Bij aankomst is het aanmelden verplicht, ook afmelden wanneer u het weekend weer verlaat. Parkeren kunt u vooraan de Torendijk zelf (zandweg). U mag alleen laden/lossen voor de slagboom op het parkeerterrein, na het lossen de auto wegzetten. Er zijn bolderkarretjes aanwezig (in de schuur). Rijden op het terrein is verboden, tenzij toestemming is verleent door de beheerderen/of organisator.

Op het terrein zijn vuurrschalen verplicht. Dit zijn de plekken waar u kunt koken. Koken bij uw eigen "kampplekje" kan alleen als het terrein niet last heeft van een verhoogd natuurbrandrisico, echter ook dan geldt niet op de directe grond. De terreinbeheerder wil geen schroeiplekken op de grond. Sprokkelen is niet toegestaan in verband met nieuwe aanplant. As- en brandhoutresten dient u netjes af te voeren (vuurrestenton bij hoofdgebouw).

Tijdens het verblijf dient u veilig om te gaan met scherpe gereedschappen zoals de bijl, zaag en/of mes. U dient ten alle tijde de veiligheidsaanwijzingen van de organisatie op te volgen, zo niet dan heeft de organisatie het recht u direct de toegang te ontzeggen.

Het terrein is voorzien van douches (koud) en toiletten, dus gelukkig geen dixies, houd deze bij gebruik aub schoon. Toiletpapier is aanwezig of verkrijgbaar bij het informatiepunt. Afwasgelegenheden c.q. spoelbakken zijn er ook. Gebruik het water zoals het hoort. Gebruik biologisch afbreekbare zeep. Honden zijn welkom mits ten alle tijden aangelijnd en uitwerpselen dienen direct te worden opgeruimd.

Hangmatmogelijkheden zijn in grote mate aanwezig. Gebruik wel treehuggers en het liefst aanvullend jutte om de bast te beschermen. Hier wordt op gecontroleerd. Verwijderen van struiken en groen is niet toegestaan om een hangmatplek te maken.

De workshops worden gegeven in tijdsblokken van 1,5 - 2 uur. Een workshop kan meerdere tijdsblokken bevatten. Naast de workshops is er een 2e hands verkoopgelegenheid (middenterrein) op de zaterdag. U kunt zich niet vooraf inschrijven voor workshops. De workshopgever geeft tijdens de introductie aan hoeveel mensen kunnen participeren en de eventuele moeilijkheidsgraad. Het verzamelpunt is de vuurkuil aan het begin van het terrein. Om 09:30 en om 13:30 hier verzamelen, bij een eventuele avondworkshop om 19:00.

 

De inschrijving voor deze editie gaat op 1 september 2024 open.


Kaarten zijn hier <webshop> verkrijgbaar.

 

Volgend weekend staat gepland voor:  11-13 oktober 2024.

 

Workshops Editie 05-07 april 2024 (inschrijving inmiddels gesloten).

Workshopgevers kunnen zich aanmelden per email (zie contactformulier).
Bij kinderworkshops zijn tenminste 2 workshopgevers per workshop vereist!

 


Hangmat setup - Theo
Zeg je hangmat, denk je aan Theo Brouwers. Theo is helemaal gefocust op verschillende hangmatsystemen.
Neemt je mee in de omgeving en zal dan diverse hangmatsystemen bespreken, met ieder zijn voor- en nadelen.
Dus wil je slapen op hoogte, dan is Theo je man voor informatie.

Waterfilter maken - Bieschcraft.
Ron en Tjerk leggen uit hoe een waterfilter te maken met een PET fles en een driepoot. Hierbij worden natuurlijke- en eventuele uitrustingsmaterialen gebruikt om te filteren. Tevens wordt wateropvang besproken. Na het filteren wordt het water gekookt. Dus hier komen een aantal elementen en skills samen. Neem je eigen mes, firesteel en eventuele bijl mee.

Lepel snijden - Xander
In deze workshop leer je alle technieken om van vers hout je eigen lepels te kunnen snijden. Materiaal en gereedschap zijn aanwezig. Neem wel een krukje of stoeltje mee.  De workshop bestaat uit twee dagdelen. Er is plaats voor 8 personen (16+) Kosten €10,- per persoon.

One Stick Fire - Dieter en Thomas.
Inmiddels een vaste workshop op het bushcraftweekend. Dieter Bijlsma en Thomas Vlainic geven weer de workshop One Stick Fire. Vanuit één stammetje een vuurtje maken, van de tondel tot aan de brandstof. Hierbij wordt het mes gebruikt om te batonneren. Neem dus een stevig mes (full tang) en firesteel mee.

Vuurmaken met molmhout (Punkwood) - Arie
Arie Buitendijk laat zien dat ook met molmhout oftewel punkwood ook vuur gemaakt kan worden. Een leuke aanvulling voor de skillset. Molmhout is in de natuur een veel voorkomende staat van hout. Met enige bewerking is ook hier vuur mee te maken. Arie laat zien wat de voorwaarden en bewerkingen zijn om hier succesvol uw vuurtje mee aan te maken. Neem een afgesloten blikje en je mes mee.

Vissen met Martijn.
Martijn Dikken neem je mee naar een naastgelegen visvijver. Hier heb je de mogelijkheid het vissen onder de knie te krijgen. Er wordt een instructie gegeven en uitgelegd wat wel en niet werkt om je kostje via een haakje te vangen. Hierna ga je lekker zelf aan de slag om de theorie om te zetten in praktijk in de visvijver. Let op, beperkt aantal deelnemers mogelijk en er wordt een vergoeding gevraagd voor het aas.

Introductie Bushcraft, wat is nodig - Cees
Ben je een beginnend bushcrafter? Cees Schoutsen vertelt je wat je echt nodig hebt om goed aan de slag te gaan.
Wat is wel en niet essentiëel, is altijd de vraag. Dit bespaart je een hoop geld en je zit gelijk op het goede pad.
In deze workshop wordt ook wat materiaal voor de jonge bushcrafter weggegeven.

Vogeltaal - Roel en Anneke.
Wat verlellen vogels in hun omgeving? Roel en Anneke vertellen in deze workshop wat dieren in hun omgeving opmerken en wat je als mens daarvan kunt afleiden. Het bewustzijn van je omgeving om de natuur beter te begrijpen. Tenslotte ben je als bushcrafter dicht bij de natuur.
 

Hangmatten met Mike (Backpackinglight.nl)
Mike Holkamp is al aardig lang actief in de bushcraftwereld en zich gespecialiseerd in de hangmat-setup. Mike neemt een selectie aan spullen mee om te demonstreren hoe de hangmat-setup perfect wordt afgesleld en nodig is voor een aangename nachtrust. Of gewoon om lekker te genieten van de omgeving, want ook daar is een hangmat prima geschikt voor.

Cupcakes bakken in het wild - Herman
Herman Tobé is creatief, ook met buitenkoken. Herman gaat met jullie aan de slag om cupcakes te bakken in het wild.
Voor je het weet heb je een wat lekkers van het houtvuur. Herman laat je de fijne kneepjes zien om dit voor elkaar te krijgen. Wat toppings er op en smullen maar !

Wat doe je in je vuurkit - Peter
Dat vuur belangrijk is in de bushcraft/survival wereld is geen geheim. Maar wat stop je nu in een effectieve vuurkit? Peter Boiten legt essentiële onderdelen uit van de vuurkit en hoe deze zo goed mogelijk samen te stellen. Wat gaan we maken cq testen: Tondel rope, Char cloth, Fatwood, Wax watten, Pluis, Waterbestendige lucifers en eventuele andere tondel materialen. Neem zelf een doosje of tasje mee waar je alles in kunt verzamelen.  Tevens neem ook je firesteel mee om te testen. 

Bomen en eetbare planten - Jeanette (Deze workshop is afgemeld).
Jeanette Boogmans is helemaal thuis in bomen en planten. Sterker nog, ze schijft er boeken over. Doe mee met deze workshop en je komt zoveel meer te weten over de natuurlijke omgeving. Wat doet een boom en waarom groeit hij daar?
Natuurlijk neemt ze je ook mee voor de (eetbare) plantjes. Deze mevrouw is een echte wandelende encyclopedie!
(Psst... Vergeet niet het boek te kopen!)

Messen in Bushcraft en Survival - Rudi.
Er is in de bushcraft en/of survival altijd interesse in messen. Wat is een ideaal mes, hoe hou ik deze scherp en krijg ik deze scherp? Rudi van Hemert neemt je mee in zijn ervaring in de wereld van messen. Neem een stoeltje mee.

EHBO en Backpacking - Nannike 
Wanneer je op pad moet zijn er vele zaken in de voorbereiding te treffen, maar ook tijdens je tocht ter voorkoming.
Wat zit er in je EHBO-doos en hoe toe te passen? Wat neem je mee ter voorkoming van ongelukken en bij een ongeluk?
Met welke omstandigheden houd je al rekening? Na de eerste hulpverlening, hoe haal je daarna hulp? Stel je vragen, dan vinden we waarschijnlijk wel antwoorden tijdens de workshop.

Paracoordbandjes knopen - (Ouder/Kind) - Willem
Willem Rietveld is een echte handyman. Maakt van alles uit de natuur hele mooie gebruiksvoorwerpen. Deze keer laat Willem zijn knopenkunst zien. Kinderen zijn de met ouders welkom in de workshop om mooie sierlijke paracoordbandjes te maken. Na de basisinstructie leer je het maken van deze bandjes en ga je lekker aan de slag. 

In de knoop - Uit de knoop - Frank.
Frank Nummerdor is een man die zijn knopen kan.  Bushcraft en surival kan eigenlijk niet zonder touwen en knopen. Frank kent zijn knopen tot op hoog niveau en leert al jarenlang deelnemers eenvoudige tot zeer hoogwaardige knopen. Dus ook al ken je een aantal knopen, verwonder je bij Frank over zijn knopenkunst. Aanrader!
 

EHBO uit de natuur - Monique
Als het aan Monique ligt kun je een deel van de EHBO kit thuislaten. De EHBO-kit komt gewoon uit de natuur. Monique Sirigu laat zien dat de natuur een hele hoop te bieden heeft voor de simpele EHBO vraagstukken. Kortom zelfredzaamheid krijgt een boost met deze workshop. 

Slingshot maken met paracoord - Dion
Ook Dion draait alweer een tijdje mee, meestal met het verwerken van riet en wilg tot een mandje. Deze keer wordt de workshop wat meer avontuur. Dion Wielens laat zien hoe je met paracoord een slingshot kan maken. Hiermee kun je stenen behoorlijk ver en hard werpen. Met wat oefening zelfs goed gericht iets raken. Na een instructie ga je lekker aan de slag om de slingshot te knopen.  

Vuurtechnieken - Georgi Milev (Deze workshop is afgemeld). 
We will use techniques such as: Fire by friction Fire by percussion Fire by electricity Fire by chemicals Solar fire All this without the use of cutting tools and cordage! Some of the techniques will be demo others will be "hands on experience”.

Pothangers maken - Rody
Handig zijn met je gereedshap is niet direct vereist, maar Rody Klop laat een aantal pothangers zien die handige zijn voor onderweg. Zelfs een aantal die mee kunnen in de rugzak voor de volgende kook-sessie. Na het bespreken van een aantal modellen ga je zelf aan de slag om één van deze modellen te maken. Dus daag jezelf uit en maak voor je potje eens een makkelijke hangoptie.

Broodbakken op kooltjes - Jeroen
Broodbakken kun je ook op kooltjes, dat laat Jeroen Ramachers je zien in deze workshop. Waar moet je dan op letten voor een smakelijke hap. Je gaat zelf aan de slag en Jeroen vertelt de fijne kneepjes van het broodbakken.

Tarp als tent - Rob
In deze workshop van Rob te Veldhuis leer je hoe je van een tarp of dekzeil een volledig afsluitbare tent kunt maken. Allereerst oefenen we een paar handige knopen. We nemen wat theorie door en ik demonstreer het principe met diverse tarpen. Vervolgens gaan jullie zelf tentjes bouwen met behulp van dekzeilen. Alle materialen zijn aanwezig. Maximaal 16 personen.

Orientatie (Silva) - Silva Team (Bushcraftshop) (Deze workshop is vervallen!)
Het Silva product team komt voor een workshop oriëntatie met behulp van kaart en/of kompas. Stel al je vragen over dit onderwerp en de modellen die Silva aanbiedt in haar assortiment. Dit is de ideale gelegenheid voor een uitgebreide instructie. GPS werkt immers op batterijen en die raken een keer leeg....

Nachtelijk Oriënteren - Marieke.
Als het ‘s avonds donker wordt en een beetje helder is, gaan we met Marieke van den Bosch kijken hoe de sterren en planeten aan de nachtelijke hemel bewegen. Dat kunnen we gebruiken om ons te oriënteren. Ook zullen we stilstaan bij wat sterrenbeelden en de mythologische verhalen. Als je een verrekijker hebt, neem hem vooral mee.

Firepiston maken - Tom.
Inmiddels een authoriteit op het gebied van de firepiston. Tom Lourens geeft weer een workshop DIY firepiston maken.
Met eenvoudige middelen leer je met Tom een firepiston maken. Je gaat naar huis met een werkende firepiston. Voor deze workshop zal een bijdrage worden gevraagd voor de gebruikte materialen. Kinderen graag onder begeleiding. Aanrader!


Basis Handboog maken - Marko Baks
‘Handbogen groeien om ons heen’ stappen we tijdens deze workshop in de wereld van het handboog maken en buigen we ons letterlijk over de materie van: Houtje+touwtje= BOOG! Klinkt eenvoudig en zo beginnen we dus ook, maar met een verrassend serieus resultaat… maximaal aantal deelnemers is zes en eigen gereedschap zoals een mes is fijn maar geen noodzaak, Kosten deelname 10,- p.p. en leeftijd vanaf 16 jaar.

Kinderworkshop Alcohol Pennystoof maken - Maykel Courtens
Bij deze workshop voor kids gaan met behulp van aluminium blikjes een pennystoof maken daarna als de stoofjes klaar zijn gaan we broodjes knakworst maken en verwarmen de knakworstjes op je zelfgemaakte stoof. Let op!! Breng zelf 3 alu blikjes mee. Kosten zij 2 euro p.p.  Maximaal 5 kids.

Touw twijnen van natuurlijke vezels - Tommie (Deze workshop is afgemeld)
Tommie van Gelder leert je in zijn workshop touw te twijnen van natuurlijke vezels. Dit is een nuttige skill waarmee je ook weer diverse andere "gereedschappen" kunt maken.

Feathersticks maken - Ard 
De magie van goede feathersticks maken. Ard Snellen laat zien dat goede fethersticks maken helemaal niet moeilijk hoeft te zijn. Dus kun je wel wat krulletjes gebruiken voor je vuurtje? Dan is Ard je man voor deze skill.

 

Workshopgevers scherma   Versie 1.0   05-07 April 2024  
           
  Workshopgever Zaterdag   Workshopgever Zondag
9:30 Opening Intro Verzamelen vuurkuil 9:30 Opening Intro Verzamelen vuurkuil
10:00 Rudi Messen in Bushcraft en Survival 10:00 Roel en Anneke Vogeltaal (natuurbeleving)
  Willem Paracoord Survival Bandjes kinder   Herman Cupcakes bakken
  Arie Vuur maken met molmhout   Jeanette Eetbare planten
  Georgi Vuurtechnieken (Engelstalig)   Xander Lepelsnijden (deel 1)
  Marko Basis Handboogmaken   Monique EHBO uit de natuur en eetbare planten
  Frank Knopen   Tom Firepiston maken
  Nannike EHBO en Backpacking   Peter Vuurkit maken
  Martijn Vissen met Dikken      
           
           
    Zaterdag     Zondag
13:30 Opening Intro Verzamelen vuurkuil 13:30 Opening Intro Verzamelen vuurkuil
14:00 Dion Slingshot maken paracoord 14:00 Rody Pothangers maken
  Maykel Kinderworkshop Pennystove   Theo Hangmatten met Theo
  Dieter One Stick Fire   Xander Lepelsnijden (deel 2)
  Rob Tarp als tent   Tommie Touwtwijnen natuurlijk vezels
  Ron Waterfilter   Vrij Vrij Blok
  Mike Hangmatten met Mike   Ard Feathersticks
  Jeroen Broodbakken op kooltjes      
  Cees Basis Bushcraftuitrusting      
           
18:00 2e hands Markt        
20:00 Marieke Nachtelijk Oriënteren      

 

Winkel - De Bushcraftshop - heeft afgemeld !!

Winkel - Backpackinglight.nl
Selectie van het assortiment.

 

Volgend weekend staat gepland voor:  11-13 oktober 2024.

 
 

TIP: lees goed wat de workshopgever aangeeft mee te nemen naar de workshop. Meestal is een stoeltje of zitmatje nodig.
Niet alle workshops zijn doe-workshops, soms worden door de workshopgever het thema als ervaring gedeeld met een vraag-aangeef gesprek. Helaas kan soms een workshop alsnog uitvallen. Wij doen ons uiterste best dit te voorkomen, of een alternatief te bieden. Je kunt je niet op voorhand opgeven voor een workshop. Doorgaans is er voldoende plek. Regelmatig wordt bij groot enthousiasme een workshop nog een keer in een ander tijdsblok gegeven, echter dit is afhankelijk van de workshopgever. 

 

 

Wij maken gebruik van cookies om onze website te verbeteren, om het verkeer op de website te analyseren, om de website naar behoren te laten werken en voor de koppeling met social media. Door op Ja te klikken, geef je toestemming voor het plaatsen van alle cookies zoals omschreven in onze privacy- en cookieverklaring.